HTML

Klip & kultúra

Zene Slágerlista Kritika Művészet Kultúra

Friss topikok

Linkblog

Eurovíziós Dalfesztivál - A magyar győztes!

2008.02.12. 10:17 teleblog

Pénteken eldőlt, hogy Csézy képviseli hazánkat a májusi belgrádi döntőben.
Csézy a Szívverés c. dallal nyert, amely Rakonczai Viktor szerzeménye.
A tévéműsorok oldalomon leírtam, hogy Szekeres Adriennek drukkolok, de akkor még nem hallottam a dalt. Hát mit mondjak, csalódtam. Ismerve az énekesnő előző dalait, nem volt nagy szám. Épp ezért érthetetlen, hogy kaphatott a zsűritől ilyen sok pontot. A nyertes Csézy is sok pontot kapott, aki ráadásul talán jobb volt, mint Szekeres Adrien. 
Ha már a zsűrinél tartunk! Miért nem kértek fel egy szakmai zsűrit, ha annyira odáig voltak a szaklmaisággal! Olyan sokat papoltak arról, hogy ilyen meg olyan szabályoknak meg miegymásnak kell megfelelnie egy dalnak. Meg, hogy ez a dalok versenye, satöbbi. Szakmaiság így meg úgy, blablabla...
OK! Ez világos, de tételezzük fel, hogy majd májusban, amikor majd Európaszerte sugározzák, akkor pl. egy portugál, vagy lengyel kisvárosban, vagy az izlandi hómezőkön majd azt figyelik az egyszerű, laikus nézők, hogy a magyar előadó betartja-e a tanított, vagy elvárt popkliséket. Na ne már! Ezt senki sem gondolja komolyan!!! Vagy mégis?!
A döntőkben 3 perc áll rendelkezésre, hogy bizonyítson bárki. Ez alatt a kevés idő alatt kell megkedveltetni magát EGÉSZ EURÓPÁVAL! És majd Björnen bácsi a norvég fjordokon egy kiskocsmában ülve elemezni fogja, hogy a magyar előadó hangja tiszta-e. Bár nem árt ha tökéletesen énekel tökéletes dallal tökéletes szerzővel...
Én nem állítom, hogy rossz volt Csézy dala, sőt benne van a legjobb 5-ben!
DE! A zsűri eleve olyan pontokat adott, hogy a nézők már keveset tudjanak változtatni rajta? Remélem nem. 
A ZSŰRI
Vegyünk egy idősebb színházi embert, egy popzenészt, egy fuvolaművészt és egy műsorvezetőt. Ők a zsűri. Ne mesélje be nekem senki, hogy megegyezik az ízlésük. Mert hát nagyon hasonló pontokat osztottak ki. Aki sokat kapott az egyiktől, az sokat kapott a másiktól is. Aki meg keveset innen, az keveset onnan. Nálunk a családban sem egyezik az ízlés. Más foglalkozás, más korosztály, más ízlés. Ez természetes. Csak a zsűrinek nem?
Mintha ez az eset már megtörtént volna egyszer?! Talán emlékszünk mi volt 3 éve, amikor a Nox ment ki a döntőre. Akkor a végső szót a zsűri mondta ki, és más versenyzőknek esélye sem volt, olyan pontokat adtak.
Az akkori kedvencemet lepontozták. Olyan keveset kapott az az előadás, hogy már azt hittem lyuk ég a tévéképernyőre attól a kevés pontszámtól.
 Bár be kell valljam, jól döntöttek!!! A Nox zseniális együttes.
Na de térjünk vissza a mába.
Az én kedvencem Szatmári Orsi volt. Ő egy igazi dalfesztiválos dallal indult.
Na, de, hogy megnyugtassam a kedves olvasót, hogy nem vagyok elfogult, elárulom, hogy a környezetemben mindenkinek ő tetszett!
Továbbá jó volt még Hoffmann Mónika, Pflum Orsi is. Még két versenyző volt szerintem jó: Szekeres Adrien és a győztes Csézy.
Indultak még olyanok is, akiknek a döntőbe sem kellett volna bejutni!!! Neveket nem említenék, mert biztosan sokat dolgoztak a dalokon, meg jók is voltak egy szűkebb réteg számára, de európai megmérettetésre nem valók!
A már említett zsűri hogy merészelt ilyen förtelmeket beengedni a döntőbe!
Na mindegy, ami elmúlt, az elmúlt!
SŐT! A zsűri és a nézők döntése alapján reménykedhetünk, hogy bejutunk a döntőbe, hiszen Csézy tényleg tehetséges.
A döntőben helyezést biztosan nem fogunk elérni! Sőt meg merem kockáztatni, hogy az első 10-ben sem leszünk benne.
IGEN! Most már többes számot használok, hiszen most már mindenki tegye félre az ellenszenvét, dacát és együtt kell szurkolnunk Csézynek!
HAJRÁ CSÉZY!!!
Hogy miért nem fogunk helyezést elérni???
Mert ez a verseny már rég nem a dalokról szól!!! Hiába indulunk mi a tehetséges Csézyvel, vagy akárkivel. EZ A VERSENY A SZOMSZÉDOKRÓL SZÓL!!! SAJNOS!
Vegyük Ruzsa Magdit. Hihetetlen tehetség, nagyon jó számmal indult, angolul énekelt... és mégis "csak" 9. lett. A csak-ot azért tettem idézőjelbe mert ebben a szomszédolós világban ez nagyon jó helyezés!!!
Tegyük fel, hogy összeáll az ABBA, a háttérben Celine Dion vokálozik...
Szép lenne. DE! Ha ezt a csapatot, mármint az ABBÁt és Celine Diont rávennénk, hogy induljanak és nem svéd, hanem magyar szinekben, még így sem nyernénk!!!!!
Miért? Mert több tucat olyan ország van, akiknek semmi sem számít, csak az, hogy a szomszéd, vagy azonos nyelvcsaládbeli országra szavazzon! Esetleg visszajön a komcsi korszak oly édes össznépi víziója... Bármilyen is a minőség!!!
Itt van DJ BOBO esete is. Az egész világ ismeri, mégis alig kapott pontot.
Olyan rossz volt? Na ne már! Megnyerni nem kellett volna neki, annyira nem volt jó, de mégis...
Amikor a szomszédolás még nem volt ilyen elterjedt, akkor tudtunk elérni 4. helyet! Igen, Bayer Friderikával. Szép, bár nem kimondottan eurovíziós számmal indult. Gratulálok neki! Ezt a helyezést soha nem fogjuk újra elérni, még az ABBÁval sem! (Annál is inkább, mert kizárt, hogy összeálljanak, ráadásul az ország összes pénze rámenne ).  Na elég a lehetetlen képzelgésekből!
Fura de igaz, hogy tavaly a döntőbe csak kelet-európai ország jutott be.
Remélem az idén nem így lesz, mert akkor semmi értelme az egésznek!
Hívjuk inkább az egész cirkuszt Keletvíziós Szomszédszavazós Dalkatyvasznak!

Na elég a szomorkodásból.
Drukkoljunk Csézynek!
Az meg, hogy a németek mindig szánalmas előadót küldenek ki, a spanyolok ellatinkodnak, a skandinávok meg metáloznak, növelik az esélyünket, de úgyis hiába, az azonos nyelvcsaládból származó szomszédolás mindent visz!
De ha már a skandinávoknal tartunk, nagyon sok pontot köszönhettünk nekik a tavalyi döntőben.
Majd még írok  erről a témáról...

Szólj hozzá!

Címkék: média zene vélemény tv kultúra szórakozás eurovízió music hobbi

A bejegyzés trackback címe:

https://clip.blog.hu/api/trackback/id/tr77336007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása